2010. szeptember 30., csütörtök

Kirándultunk: Lago di Tovel

Tombol a vénasszonyok nyara, és mi minden időt kihasználunk, hogy a szabadban legyünk. Szerencsére itt nem kell messzire mennünk, tele a környék tavakkal és hegyekkel, szebbnél szebb kiránduló helyekkel.
Legutóbbi úticélunk a Tovel tó volt. Alapvetően szeretem ezt a kort, amiben élünk, de kivételes most az egyszer nem bántam volna, ha a hatvanas éveket írnánk. Mert akkor egy igazi természeti csodát láttunk volna, így "csak"egy szimplán gyönyörű tavat fedezhettünk fel. Na de hogy egy kicsit érthetőbben beszéljek...
A Lago di Tovel a 60-as években egy igazi természeti csodának számított, és rengeteg turistát vonzott a környékre. Más néven Vörös-tónak is becézték a víz vörös színe miatt. Mutatok néhány fotót, amelyet az internetről töltöttem le.


Hihetetlen, ugye? Állítólag olyan vörös volt a víz színe, mint a vér...nem is értem miért nem forgattak itt anno egy jó kis horrorfilmet:-). A vizet egy speciális algafaj színezte ilyenre, mivel sajnos nem  vagyok egy természet biológus, meg különben is csak olasz nyelvű magyarázatokat találtam, most inkább nem kísérlem meg elmagyarázni, hogyan. A lényeg, hogy ilyen vörös volt a tó víze. Sajnos ez az algafaj azóta kipusztult, és a víz színe hagyományos kékké változott vissza.
A tavat autóval jól meg lehet közelíteni. Kb. 300 m-re van egy parkoló az erdőben, ott lehet letenni az autót, és egy gyalogos ösvényen juthatunk el a tó partjára. Ránézésre nem is tűnik olyan nagynak, amikor nekiindultunk azt gondoltuk max. 1 órás séta lesz, talán 2km lehet. A felénél aztán láttuk, hogy csalóka ám....végül egy közel 4 órás túrát tettünk:-) de mondjuk ebben több pihenő is volt, és egyáltalán nem rohantunk.











 Nagyon jól járható ösvény van a tó körül, és minden oldalról csodálatos a látvány! Nagyon élveztük az utat, gyönyörű időt is fogtunk ki. Simon végig a hátamon volt, ő is nagyon jól érezte magát, csak az utolsó 5-10 percben fészkelődött már, mert akkor telibe sütött minket a nap, és azt nem élvezte annyira. De egyébként jól szórakozott, különösen tetszett neki a tóparti piknik! A parkoló közelében volt egy fogadó, a túra végén megálltunk pihenni, Peti szeretett volna egy kávét inni. Végül a sült csülök mellett döntött...Jellemző:-).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése