2010. július 4., vasárnap

Kábelbarát

A gyereknevelés a világ legkreatívabb munkája! A csecsemők nem tudnak beszélni, nekünk mégis meg kell értenünk, hogy mire vágynak...legalább egy évig semmi mást nem csinál az ember, mint tanulmányozza a gyermekét, és próbálja megérteni, hogy mit szeretne vele közölni szavak nélkül. Éhes vajon, fázik, melege van, szomjas, szeretetre, testközelségre, vagy épp magányra, friss levegőre, tiszta pelenkára, mire van szüksége? Csodálatos érzés, ahogy egy szülő hónapról hónapra egyre magabiztosabb lesz a szerepében, és kezdi kiismerni a saját gyermekét. Meg tudja különböztetni az éhes sírását az álmos sírásától, és néha már a nézéséből tudja, hogy mire van szüksége. Simon a kezdetektől, születése pillanatától kezdve nagyon intenzíven igényli az állandó testközelséget. Akkor tud jól aludni, ha mellettünk van, a legnagyobb sírásából is azonnal megnyugszik, ha a karomba veszem, imád szorosan a testemhez kötve, a hordozókendőbe lenni, és igényli, hogy mellette legyünk. Ő egy ilyen típusú gyermek.
Legutóbbi, kacsás bejegyzésem után gondolkodtam el azon, hogy mi, szülők valójában milyen kreatív munkát végzünk. Egy gyermek figyelmét nagyjából max. 5 percre lehet egy dologgal lekötni, azaz naponta legalább 80 különböző dolgot csinálunk:-). Folyamatosan próbálunk rájönni, hogy mivel szeret játszani, mit szeret enni, milyen dolgok okoznak örömet neki, tanítjuk, fejlesztjük, szeretjük őket...nemes feladat ez! És roppant kreatív.....hány trükköt bevetettünk már pl az esti elaltatásnál! Minden gyermeknél van egy "mumus", ki enni nem szeret, ki nappal aludni, ki este aludni, ki fürödni...stb. Ráadásul ezek a periódusok folyamatosan változhatnak. Egyik napról a másikra a jó alvó gyereknek "elromolhat" az alvókája, a jól evő gyerek elkezdhet válogatós lenni, a nyugodt gyerekből akaratos, hisztis lény lehet. Tökéletes gyerek szerintem nem létezik:).
Nálunk az esti elaltatás a nap legnehezebb pontja. Napközben pikk-pakk elalszik, bárhol, bármilyen körülmények között, de este meg kell harcolnunk a démonokkal. Szerintem kipróbáltunk már minden létező variációt, koreográfiát.....de tényleg...elképzelni nem tudjátok, hogy mennyire megdolgozza a kreativitásunkat! A Coca-Cola marketing osztálya szerintem fele annyit nem brainstormingol egy új reklám előtt, mint én 8 hónapja minden este:).
Legutóbb az anyahelyettesítő plüsskacsát fejlesztettem tovább egy hosszabbító zsinórral, amit köldökzsinór helyettesítőként használva vetek be az altatásnál. All rights reserved:)!

3 megjegyzés:

  1. Egyetértek :) bár nekünk hálistennek az esti elalvás - lekopogom - viszonylag könnyen megy,mostanában letesszük, és csendben elalszik :) és jelentem hogy a fürdést is megszerettük - na jó,nem kurjongatunk még közben, de legalább csöndesen elvagyunk közben hihi

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, a kényszer nagy úr:)Puszi Laurának!
    Brigi, na látod! Mondtam én, hogy kinövi majd a víziszonyt:)Lehet rájött Panna ebben a nagy melegben, hogy nem is olyan rossz dolog egy kis fürdés:)

    VálaszTörlés