2010. április 11., vasárnap

Simon a színes pelenkák világában

Simi egyre aktívabban kezd részt venni a pelenkacserékben. Továbbra is edzi a reakcióidőmet:), még azért van mit fejlődnöm! Mostanában a különböző textúrák kötik le, tapint és vakar mindent, és figyel. Nagyon tetszik neki a tépőzár, a vízhatlan felületek, a csörgős, zörgős anyagok, esténként pedig a falat szokta kaparni. Nem viccelek, tényleg! Elalvás előtti hiszti alkalmával mindig fel szoktam venni, egy idő után leülök, mert leszakad a hátam, ő pedig majd megvadul, hogy elérje a falat, és élezhesse rajta a körmeit. Vakarja a falat. Mi is, csak mi képletesen...Iszonyú, borsózik tőle a hátunk. Mint gyerekkorunkban amikor a kréta, vagy a tanárnéni körme megcsúszott a táblán, brrr.
Na de vissza a pelenkákhoz. Csináltam egy kis képregényt:), íme:

Hoppá, ez tele van.. segítek levenni Anya, jó?Most a kéket választottam, ezt szeretném felvenni :
Mondom EZT szeretném felvenni, ragaszkodom hozzá! (önakarat érvényesítés:) Éljen, én nyertem, a kék lesz! Kapd el anya, dobom!
Mivel olyan sokan kérdezték már tőlem, hogy miért használok mosható pelenkát, most kifejtem, mert olyan uncsi már sokszor ugyanazt elmondani. Néha már egy ufónak érzem magam, amiért a XXI.században mosom a pelenkákat:).
Úgy 3-4 évvel ezelőtt, amikor Simi még csak tervben sem volt, olvastam egy cikket, ami teljesen ledöbbentett. Akkor eldöntöttem, hogy ha arra kerül a sor, venni fogom a fáradtságot, hogy más alternatíva után nézzek. A magamnak tett ígéreteimet pedig mindig beváltom: ).
Alapvetően nem vagyok egy nagy grínpíszes, tehetnék még sokkal többet is a környezetünkért, de úgy gondolom, hogy ez egy folyamat.....elzárom a csapot fogmosás közben, szelektív gyűjtöm a hulladékot, nem kérek nejlonzacsit minden bevásárlás alkalmával, mosom a pelenkákat, egyszóval igyekszem változtatni. Tudom, ezek apróságok, de valamit legalább teszek. Mivel nincs most időm sokat gépelni, egyszerűen idemásolom azt a cikket, ami engem meggyőzött a pelenkákkal kapcsolatban, akit érdekel, végig olvashatja.
"A statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer eldobható pelenkát használ el, amíg szobatiszta nem lesz. Ez közel egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. Ez a szeméttelepekre kerül, ahol lebomlási ideje a becslések szerint legalább száz év. Elégetéssel való megsemmisítésük a bennük lévő műanyag miatt környezetkárosító. A szemétlerakóban bomló papírpelenka metánt termel, amely még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-gáz. Szintén nagy problémát jelent a csatorna helyett a pelenkákban a szeméttelepekre kerülő széklet. A székletben lévő vírusok több hétig fertőzőképesek. Egy kisbaba több hétig üríthet élő gyermekbénulás-vírusokat oltás után, és a vírusokat tartalmazó szemétlerakó-lé megfertőzheti a talajvizet. További ökológiai problémákat okoz ennek a nagy mennyiségű eldobható pelenkáknak a gyártása. A legtöbb eldobható pelenka egy nedvszívó vattarétegből, valamint egy víz- és levegőzáró polietilén külső borítóból áll. A betétbe a nedvszívás fokozása érdekében poliakrilát golyócskákat helyeznek. A nedvszívó réteget adó vattaszerű anyagot fából nyerik. Hatalmas erdőket kell ehhez kivágni. Az üres területekre puhafa erdőket ültetnek, mivel a gyártáshoz ezek a legmegfelelőbbek. Ezeket műtrágyával és növényvédő szerekkel kezelik. A gyártás során nagy mennyiségű vizet használnak, melyet erősen szennyezve bocsátanak vissza. Mindezek miatt megbomlik az ökológiai egyensúly.
Bár a reklámok azt állítják, hogy az eldobható pelenka bőrbarát, az orvosoknak komoly egészségügyi ellenvetéseik vannak. A plasztikba és vattába csomagolt kisbaba egész alsóteste hosszú órákon át valósággal üvegházban van. A műanyag külső légmentesen zár. A vizelet és a széklet mellett állandóan jelen levő meleg, a nedvesség és a levegőtlenség együttesen jó táptalaja a gombáknak és a baktériumoknak, jó esélyt ad elszaporodásuknak. Az eldobható pelenkák használatának elterjedésével egyre gyakoribbak a gombás fertőzések. A vizeletben lévő baktériumok 3 óra elteltével kezdenek ammóniatartalmú, maró hatású vegyületeket termelni. A vizelet hatására kioldódnak különböző vegyszerek is a pelenkából, melyek hatása pontosan nem ismert. Emiatt az eldobható pelenkákat szintén háromóránként kellene cserélni. Sok szülő ezt anyagi okokból, vagy a bőr szárazon maradását hangoztató reklámok miatt nem teszi meg. Ezzel a vegyszeres, meleg párával érintkezik folyamatosan a baba bőre, ahonnan a bőrön keresztül fel is szívódhatnak a különböző méreganyagok. A kevésbé jó minőségű, ám áruk miatt igen népszerű olcsóbb pelenkákból sokszor kiválik a nedvszívásra használt szilikon. Kis zselé golyócskák formájában pelenkázáskor lehet a baba bőrén találni. Ez a zselé a bőrrel érintkezve irritációt okozhat, felszívódva pedig mérgező. Azokban az országokban, ahol a 70-es évektől elterjedt lett az eldobható pelenkák használata, manapság egyre több szülő tér vissza a mosható textilpelenkák valamely változatához, környezetvédelmi, egészségügyi és takarékossági okokból egyaránt. A textilpelenkát választó szülőknek korszerű lehetőség a mosható nadrágpelenka. Nedvszívóképessége sokkal jobb, mint a hagyományos textilpelenkáké, használata is jóval egyszerűbb. A pelenkák egy nagy nedvszívóképességű belső réteget tartalmaznak, így a gyermek bőre nem ázik fel, ugyanakkor a bőrével érintkező textil biztosít annyi nedvességérzetet, ami korábbi szobatisztává váláshoz vezethet. A baba lábai között lévő textil terpesztartást biztosít, ami segíti az egészséges csípőízület kialakulását. "

Ehhez annyi hozzáfűznivalóm van még, hogy a pelenkákat nem én mosom, hanem a mosógép:), vasalni tilos őket. A széklet higénikus eltávolítására egy vékony, lebomló papírbetétet lehet helyezni a pelusba, ami egyszerűen a wc-be dobható, így odajut a kaki, ahova való. Egyéb esetben ez a vékony papírbetét is mosható.
Hamis illúziókat nem táplálok, igen, kell néha súrolni(gumikesztyűt használok) , de ez szerintem közel nem olyan gusztustalan dolog, mint a napok óta kukában rohadó kakis pelusok begyűjtése. Nem másznak bele maguktól a mosógépbe, és ki is kell őket teregetni. De az eldobhatós pelenka se a saját lábán érkezik meg a boltból, és távozik a kukába:).
Anyagi szempontból nagyjából fél évi eldobható pelenka árából lehet szobatisztaságig pelenkázni. Akik több gyereket tervez, a másodiknál már csak a vízhasználat a többletköltség!

Nos, hát mi ezért használunk mosható pelenkákat. Meg azért mert olyan szépek, színesek, puhák, és mert szeretek bennük gyönyörködni:-).

2 megjegyzés:

  1. Nagyon cukin dobja Simi a kéket :DDDD
    Pelenkatérítő cikk nagyon jó, nekem még azt szokták mondani, "hogy jó, de mennyivel többet mosol igy, az sem környezetbarát". erről is kellene valami idevágó tanulmány hogy a képükbe nyomjam ilyenkor.

    Puszi
    Egy másik moshatópelenkás bolond :D

    VálaszTörlés
  2. Na majd ketteskénél én is kipróbálom.
    Amúgy Jucus, nem jelentkeztél még valamelyik gyártónál egy kis részesedésért?

    Simi pedig cukin dobja... :)

    VálaszTörlés