2010. augusztus 21., szombat

Verdák

Nem sokkal indulás előtt vettünk egy új autót. Enélkül fogalmam nincs, hogyan költöztünk volna. Ugyanis Simon kacatjai elfoglalják az egész csomagteret. Babakocsi, etetőszék, járóka, kiságy, és akkor mi már be sem férünk...a bőröndökről és a baracklekvárról meg nem is teszek említést.
Na de hála Nagyvakondnak, már nincs lehetetlen előttünk! Ja igen, csak hogy mindenki értse, Nagyvakond az autónk neve. Kis vakond után szabadon:), mert fekete, de nem kicsi, hanem nagy. Mindig elnevezzük az autóinkat, az azoris piros golfunkat öreg Katicának kereszteltük, a fehér Nissanunk Hóbagoly névre hallgat, és most van Nagyvakond is. Szeretjük őket, családtagnak számítanak! Simi is nagyon szereti az ő verdáját, azaz a babakocsiját. Élete első percétől kezdve imád benne lenni! Az utcán jókat szoktak rajta derülni a járókelők, mert oltári pózokban tud ülni benne. A lábát rendszerint hanyagul kirakja, vagy kikönyököl, mint Pityubá' az Ifájából, esetleg méltóságteljesen ül benne, mint egy király a trónján.Ha már szó esett a babakocsiról, több kismama ismerősöm kérdezte tőlem az elmúlt időszakban, hogy milyen babakocsit érdemes venni. Amikor Simon még a pocakomban volt, nekem is nagy fejtörést okozott ez a kérdés, és én is olyanoktól kértem tanácsot, akik már jó ideje tologatják a babakocsijukat. Most elmondom az én véleményemet a babakocsikról...röviden két szóban: iszonyatosan nagy választék, és hajmeresztő árak. Amikor először betéved az ember egy bababoltba, vigyen magával nyugtatót, de komolyan. Nekem is az kellett volna. De mi nagy naívan beléptünk egy üzletbe, ahol kb. 150 babakocsi volt kirakva, odajött a segítőkész eladó, látva az én abszolút tanácstalan arckifejezésemet, majd gyorsan ezt kihasználva fél órás kiselőadást tartott nekem egy babakocsiról, ami egyébként tényleg szuper, még rádió is van beépítve(!), meg szellőztető, meg anyámkínja és nem mellesleg 210.000 Ft-ba kerül. Peti rám nézett, alig pár héttel azután, hogy fájó szívvel megváltunk az 500 eurós öreg VW Golfunktól, de gyorsan mondtam neki, hogy inkább ne mondjon semmit:).
Na szóval ilyen sokkoktól szeretném megkímélni az én kedves leendő szülő barátaimat, úgyhogy gyorsan egy pár hasznos tanács a babakocsi vásárláshoz:
Szándékosan nem márkát fogok mondani! Kinek ez, kinek az jön, ez teljesen szubjektív.
Amit véleményem szerint, 9 hónap aktív babakocsi használat után egy babakocsinak tudni érdemes:
- könnyű legyen (rengetegszer kell megemelni, kocsiba ki-be rakni, lépcsőkön felhúzni..stb)
-könnyen, 1-2 mozdulattal lehessen összecsukni ( kb.2 év használat alatt-és akkor csak egy gyerekről beszélünk- nagyjából 10.000-szer fogja az ember ki-és becsukni, iszonyatosan unalmas egy tevékenység)
-férjen el az autó csomagtartójában :-)
-lehetőleg több funkciós legyen, azaz mózeskosár-babahordozó-és sportrészt lehessen csatlakoztatni ugyanarra a vázra (ez nem követelmény, de nagyban egyszerűsíti az életet. A hordozó 9 hónapos korig autósülésként szolgál, sokszor volt, hogy Simi abban aludt el az autóban, mi megérkeztünk mondjuk a boltba, és akkor nem kellett kiszedni a gyereket a hordozóból és áttenni, amire tuti felébred, vagy rosszabbik esetben kézben cipelni a hordozót, egyszerűen csak rápattintottuk a vázra, és már tolhattam is)
-ha télen lesz a babánk pár hónapos, akkor érdemes figyelni a mózes rész méretére is! Megfelelően tágas és elég hosszú legyen, kalkuláljuk hozzá, hogy télen vastag hálózsákba, takaróval fekszik benne a baba!
- a sportrész háttámlája vízszintesig dönthető legyen !!!! Számomra ez volt a legdöbbenetesebb pontja a babakocsi vásárlásnak. Ha jól emlékszem alig néhány márkájú babakocsi tudta a százból ezt...márpedig ha elalszik benne a gyerek útközben, szerintem értelemszerű, hogy hátradöntöm, és kényelmesen, vízszintesen aludjon, nem? Mutattak nekem hiperszuper, fantasztikusan jó babakocsikat, és amikor arra került szó, hogy döntsük hátra, max. 45 fokig ment, vagy rosszabik esetben a lábtartó az égbe állt...mondom ezt hogyan gondolták? égnek álló lábbakkal aludjon a gyerekem? vagy egy fix kagylóülésbe, döntve? Azért az ő gerincük még igencsak képlékeny.
-Praktikus, ha a sportrészt két irányból lehet a vázra tenni. Azaz velünk szemben is tudjon ülni benne. Ennek addig van jelentősége,amíg igénylik (és melyik baba nem igényli?), hogy lássák a biztonságot adó szülőket. Ne egy forgalmas utcán, a sok idegen embert, ingereket, hangosan ugató kutyákat, zúgó teherautókat lássák csak. Sokszor például álmából is felriad egy hirtelen, erős zajra, csak rám néz, és már alszik is vissza...de ha kifele fordítom, mire meglát, már talán teljesen fel is ébred és nagyon megijed. Vagy honnan látom én, hogy ő mit csinál? Percenként megállok, és elé megyek? Szerintem praktikusabb ha magam fele fordítom, így látja a világot is, de ott vagyok én középen, a biztos pont:). Aztán úgyis eljön az a pont, amikor már nem akarja a mi unalmas fejünket nézni, akkor ráérünk kifele fordítani.
-a napernyője tényleg védjen a naptól
-ha az ember férje jóval magasabb, lehessen az ő méreteihez is igazítani a tolókart:)
-és ha már elkérik az árát (márpedig elkérik) , akkor legyen hozzá minden tartozék: esővédő, pelenkázó táska, téli bundazsák, újszülött szűkítő, kapaszkodó rúd, minden ami kellhet.

Nagyjából ezek az ötletek jutottak eszembe. Ha egy eladótól ilyen kritériumok alapján kérünk tanácsot, biztosan nem csak a kétszázezres típust akarja majd ránk sózni:). Ne érezzük cikinek, hogy mindent szétszedetünk, összecsukunk, kipróbálunk, azért nagy beruházás ez. Főleg ha az ember több gyerekre tervez, nem mindegy mit tologat, csukogat, nyitogat, cipel éveken keresztül. Tehát vásárlás előtt szedjük szét a nekünk tetsző babakocsit, csukjuk össze, emeljük meg, és döntsük hátra a sport részt! Röviden ennyi az én tanácsom..
Aztán ezen felül van még rengeteg döntési kritérium, felfújhatós kereket akarunk avagy nem(az egyik jobb terepen, a másik viszont könnyebb) kis kerekűt akarunk vagy nagyot, háromkerekűt vagy négyet( az előbbi kisebb helyet foglal, és könnyebb súlyra is) , lilát avagy zöldet, szóljon-e benne a rádió, vagy elég, ha mi dalolászunk:) lehet választani!
Még egy jó tanács: hatalmas árkülönbségek vannak ugyanazon típus esetében is a különböző üzletekben! Érdemes figyelni az akciókat, kuponokat, előző évi verziók kiárusítását..stb
Mi is ezer helyen néztük, de végül a tatabányai Móci bababoltban vettük akciós áron, utolsó darab volt az előző évi kollekcióból, és imádjuk! Most is ugyanezt választanám!

1 megjegyzés:

  1. Köszi a sok jó tanácsot. Ma megyünk az első babakocsinéző körútra :-) Majd megírom sikerrel jártunk-e. Puszi: Iza

    VálaszTörlés